Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Talent Uit Eigen Tent stelt voor

Raff Pringuet, heeft iets met The Incredibles, studeert verder aan Codarts, de circus hogeschool in Rotterdam en koos daar voor acro-jongleren als specialisatietechniek.

Hoe kom je ‘s ochtends uit bed en wat doe je dan als eerste?

Ik kom heel traag uit bed, altijd met het goede been en jammer genoeg ook meestal met stijve spieren. Daarna kleed ik me aan, ga naar het wc, neem een ontbijt en als het vroeg is drink ik koffie. Vervolgens leg ik me op mijn yoga rol om mijn ruggengraat wakker te maken.

Hoe kwam je bij Circolito terecht?

Toen ik zeven was ben ik bij Circolito beland via vrienden van school. En ook wel via mijn grote broer Sam, die daar nog steeds rondhangt. Ook de invloed van Circus Ronaldo speelde hierin een grote rol.

Wat deed je daar? Welke lessen volgde je? Gaf je zelf ook les?

Eerst nam ik een aantal jaren deel aan de multilessen. In de specialisatielessen verdiepte ik me in éénwieleren en jongleren. Toen ik veertien was leerde ik acrobatie en acroporté kennen en dat werden mijn nieuwe favoriete technieken.

Naast les volgen heb ik een aantal jaren geassisteerd in een multiles en bij basisacro. Ik nam deel aan de creatieruimte en zat ook in twee productiegroepen, RRRush en Tocolosj. Nu volg, of geef ik jammer genoeg geen lessen meer.

Waarom koos je als studierichting voor circus?

Circus doen als beroep was mijn droom; rondreizen en optreden in heel Europa leek me zalig! Op de middelbare school deed ik de circushumaniora in Leuven. En plots was dat dan gedaan en moest ik een keuze maken. Voluit voor circus kiezen was toch een beetje eng. Maar door de aanmoediging van vrienden en Circolito lesgevers besloot ik dan toch om auditie te doen aan Codarts. Waar ik nu dus heel blij mee ben!

Waarom koos je voor Codarts?

Elke school heeft zijn voor- en nadelen. Ik koos voor Codarts om een aantal redenen waarvan ik vond dat ze bij me pasten; Codarts is in Rotterdam, niet te ver van huis maar ook niet te dichtbij. 😉 Het gevoel terecht te komen in een grote familie, vriendelijke lesgevers en medestudenten, wat tijdens de audities al bleek, speelde ook een rol. En je krijgt les in heel veel verschillende vakken; handstand, jongleren, partneracrobatie, dans, trampoline,… Zo krijg je een basis mee van alles. Daarbovenop krijg je je eigen specialisatieles. Omdat ik zo wat alles aan circus leuk vind was dat dus een groot voordeel voor mij.

Hoe ziet een dag op Codarts er uit?

Dat varieert van jaar tot jaar en zelfs van week tot week. Waar je in het eerste jaar heel fel wordt begeleid met een vol schema, heb je in het vierde jaar veel vrije tijd. Vaak begin je om negen uur ‘s ochtends met een stevige opwarming van een uur lang, gevolgd door les in je eigen specialisatie. In de namiddag kwamen er dan vaak groepslessen aan bod; dans, theater, improvisatie, jongleren, krachttraining, muziek,… Heel af en toe stonden er ook theoretische lessen op het programma; anatomie, circusgeschiedenis, ondernemerschap,… Maar wel altijd praktijkgericht.

Is de specialisatie die je koos ook je favoriete techniek?

Ik begon aan Codarts als acrobaat en combineer dat nu dus met jongleren en objectmanipulatie. Dat is nu zeker mijn favoriete specialisatie! Maar na school wil ik ook weer andere technieken, zoals acroporté oppakken. (nvdr. Spot de twee techniekgerelateerde knipogen in deze en de voorgaande zin 🙃)

Welk vak ligt je het minst?

Dat is een moeilijke vraag. In het eerste jaar krijg je ballet en dat was zeker niet mijn favoriete vak. Maar achteraf bekeken was dat toch wel nuttig.

Wie is je favoriete superheld(-in)? En waarom?

Die elastische vrouw uit The Incredibles. (nvdr. Elastigirl) Ik ben zelf niet zo lenig, maar met de superkracht om je lichaam, of delen daarvan op verschillende manieren te rekken en te plooien zouden er een heleboel nieuwe trucks mogelijk zijn! 😍

Hoe ontspan je? Wat is je hobby?

Ik zie circus nog steeds als mijn hobby. Naast de lessen is er vaak niet veel tijd om te ontspannen. Is die tijd er wel dan kijk ik Netflix of ga wandelen of fietsen. Iets rustig dus.

Waar werk je momenteel aan?

Ik werk nu aan mijn afstudeeract die in juni moet klaar zijn. Het wordt iets met acro-jongleren en een saxofoon.

Welke richting wil je uit na Codarts?

Na Codarts wil ik zo veel mogelijk optreden in Europa, liefst samen met andere artiesten, met een eigen compagnie. En dan grijp ik dit moment aan voor schaamteloze reclame: na de zomer begin ik, met Company Sinking Sideways aan de creatie van de voorstelling ‘Cécile’. We zijn een acrodans compagnie die ik oprichtte samen met twee andere acrobaten. Je kan ons volgen op Instagram! 😉

Binnen 10 jaar ben ik/doe ik/…

Hopelijk aan het optreden met mijn eigen compagnie, ver weg in het warme buitenland. Of ben ik aan het lesgeven bij Circolito.

Merci Raff, merci!


https://youtu.be/Y7Qwstw3vFI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: