Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

‘En eerlijk gezegd, we konden niet wachten op Sinterklaas.’

Circo Rona presenteert “De Specialist”! Een artiest(e) of compagnie die excelleert in het eigen vakgebied binnen het ruime veld dat circus heet!

Summer Hubbard en Raphael Herault of, Double Take – Cinematic Circus bijt de spits af! Raphael, afkomstig uit Frankrijk en Summer, uit de Verenigde Staten zijn professionele circusartiesten en filmmakers. Het is ons vooral om dat laatste te doen!

Benieuwd?

Raphael begon al in de lagere school met circus, volgde een opleiding aan verschillende circushogescholen en stampte, na te zijn afgestudeerd aan ESAC (Ecole Superieur des Arts du Cirque, België), samen met twee kompanen, Antonio Terrones en Kritonas Anastasopoulos een eigen compagnie uit de grond; Acrobarouf. 

Summer ontdekte de circuswereld gepakt en gezakt met een gymnastiekrugzak, die ze al op drie jarige leeftijd begon te vullen en nam in deze sport deel aan competities op het hoogste niveau. Hierdoor kreeg ze een toegangsticket tot de universiteit in de Verenigde Staten, waar ze communicatie (met focus op televisiejournalistiek), sociologie en psychologie studeerde.

Beiden waren werkzaam bij Cirque Du Soleil, in de toenmalige show “Amaluna”, waar ze elkaar in 2011 ontmoetten. In 2016 kozen ze hun eigen weg en werd in Brussel Double Take – Cinematic Circus geboren!

Wat doet Double Take – Cinematic Circus precies?

We hebben drie hoofddoelen; het maken en opvoeren van circusshows, het creëren van unieke en kwalitatief hoogstaande circus video’s en films (trailers, demo’s, kortfilms, enz.) en het organiseren van opleidingen, workshops en privé lessen voor andere mensen/artiesten.

De voorbije vier jaar hielden we ons vooral bezig met het bestuderen van zowel de karakteristieke eigenschappen van circus als cinema. Dit om verschillende manieren te vinden om beide kunstvormen aan mekaar te linken, aan te passen, met mekaar te vermengen,…

We gebruikten onze kennis als circusacrobaten om (circus)video’s te maken. Nu gebruiken we onze kennis van cinema om onze eerste buitenshow “Jump Cut” tot stand te brengen.

Met op de teller meer dan 60 circusvideo’s, voor meer dan 40 verschillende artiesten/compagnies, over heel Europa willen we ons in ons werk graag nog harder uitdagen. Ons doel? Het produceren van een circus langspeelfilm; een circusoptreden niet bedoeld om op te voeren op een podium maar bedoeld om te filmen, te bewerken en te vertonen op scherm.

Hoe ontstond Double Take – Cinematic Circus? Vanwaar kwam het idee om circus en cinema te combineren?

Tijdens onze carrière bij Cirque Du Soleil, met een fascinatie voor circus en cinema (al van jongs af aan hielden we er van om naar de film te gaan), ontdekten we dat er andere, misschien zelfs betere manieren bestonden om het werk van artiesten vast te leggen. Niet omdat we dachten dat filmmakers hun job niet goed deden, wel omdat het leek of ze te weinig kennis hadden van circus.

Het doel van de oprichting van Double Take – Cinematic Circus in 2016 was en is om uniek en hoog kwalitatief videomateriaal te maken voor artiesten en compagnies. Met niet alleen oog voor de fysieke kant van hun werk maar ook voor de subtiele nuances die de essentie vormen.

De voorbije jaren ontdekten we dat circus en cinema twee kunstvormen zijn die goed samengaan. Los van het feit dat er natuurlijk contrasten zijn, hebben ze ook heel veel gemeen. Dat laatste wakkerde het vuur aan om bruggen te bouwen tussen de twee kunstvormen, zowel op basis van hun verschillen als op basis van hun gemeenschappelijke kenmerken. Waarbij we geloven dat dat ons zal helpen bij het maken van een circus langspeelfilm!

In een notendop: Double Take – Cinematic Circus ontstond uit de drang om onze blik als circusacrobaten in te zetten om circusfilms te maken. En om onze blik als filmmaker te gebruiken om zelf circusshows te creëren.

Hoe kregen jullie de kennis en vaardigheden onder de knie om met video/film aan de slag te gaan?

Vooral door ervaring op te doen, opzoekingswerk (bv. online instructiefilmpjes, video’s, podcasts, enz.) en heel veel werken en oefenen. Hoewel ik, Summer wel wat ervaring had met filmen vanuit mijn opleiding televisiejournalistiek leerden we vooral door aan de slag te gaan en te proberen!

Wat hadden jullie nodig om tot jullie stijl te komen?

Er is heel wat voor nodig om een (circus) film te maken. Maar het belangrijkste was om het antwoord te vinden op enkele elementaire vragen: Waarom maak je deze film/video? Wat is het doel? Wie is je doelpubliek? Wat wil je dat het publiek begrijpt als ze jouw film/video zien?

We kunnen er helaas niet omheen; COVID-19. Shows worden uitgesteld of afgelast, of artiesten en compagnies gaan opzoek naar online mogelijkheden. Hoe ervaren jullie deze periode? Ervaren jullie beperkingen of zien jullie ook kansen?

Dat is een grappige vraag omdat we de voorbije jaren al, pogingen ondernamen om “digitaal circus” onder de aandacht te brengen. Maar we vonden toen weinig luisterende oren. Nu, in de huidige omstandigheden staat onze telefoon roodgloeiend. Met als gevolg dat ons werk met film/video bloeit. De circusgemeenschap vraagt zich af hoe het kan blijven voortbestaan en zichzelf kan uitdrukken nu optredens verboden zijn. Wat voor ons, als artiest frustrerend is, maar waarbij we ook opwinding voelen omdat “digitaal circus” eindelijk ter sprake komt.

Verder hielp het film/video werk ons om vol te houden in ons artiesten bestaan, omdat we op momenten waar we niet aan onze show konden werken we wel onze handen vol hadden met het filmen en afwerken van video’s. Wat dan ook maakte dat we onze show konden financieren omdat ook wij, net als andere artiesten het effect van COVID-19 aan de lijven ondervonden. Dus hoewel dit ook voor ons een vreemde tijd is surfen we graag mee op deze “digitaal circus” golf en hopen we dat deze golf ook nog rolt als er van de beperkingen door COVID-19 geen sprake meer is.

Wat brengt de toekomst?

Op dit moment is het onze prioriteit om onze nieuwe show “Jump Cut” af te werken. De première staat gepland in de lente van 2021 op het circusfestival CIRKL. Daarna gaan we verder met onze video projecten en proberen we het gesprek over “digitaal circus” levendig te houden. Ons lange termijndoel is niets anders dan het uitbrengen van een (circus) langspeelfilm. Een circusvoorstelling niet bedoeld om op te voeren op een podium dan wel om vast te leggen op film, te bewerken en te vertonen op het scherm.

Op zes december vierden we Sinterklaas. Wat stond er op jullie verlanglijstje?

Sommige wensen op ons lijstje zijn al vervuld! In onze nieuwe buitenshow zit voldoende “speelgoed”. En eerlijk gezegd, we konden niet wachten op Sinterklaas. Dus begonnen we zelf ons “speelgoed” te bouwen. Om een idee te geven:

We bouwden een manshoge rookuitademende draak, een kleine elektrische trein waarop je kan meerijden en waarop je acrobatentoeren kan uithalen, een uit de kluiten gewassen zetel die dienst doet als trampoline en die kan ronddraaien en nog veel meer! Hopelijk kunnen jullie allemaal ons nieuw speelgoed zelf ontdekken op het CIRKL circusfestival in 2021!

En wij hopen met jullie mee!

(Het Circus Magazine voelde hen ook al aan de tand. Dat interview vind je hier: https://www.circuscentrum.be/artikels/wat-is-echt-wat-is-vals-double-take-cinematic-circus-met-jump-cut/)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: